Skip to main content

Apoptoz

Tanım

  • vücudun metabolik ve homeostaz planına uygun olarak

    Organizmanın hayatta kalmasını tehlikeye atan genetik mutasyonların veya viral saldırıların savunulması ve önlenmesi için

  • Apoptoz, hayatta kalma ve ölüm faktörlerinin düzenleyici planına tabi olan seçici bir mekanizmadır.

    DNA hasarı oluştuğunda, hasarlı hücreyi çevreleyen ortam tarafından, hasarlı hücreden alınan diğer yakındaki hücrelerden bilgi olarak, kurtarma planını hazırlamak için gerekli olan bilgiler aktif hale getirilir. , genetik yerleşik kontrol faktörü programını aktive eder. DNA transkripsiyonel ve düzenleyici faktörlerde, hasarı onarmaya çalışır.Programlanmış hücre ölüm faktörleri, sitozolik plazma zarı seviyesinde bir iskele oluşturan proteinler olan kaspazlar aracılığıyla etkinleştirilir ve fosforilasyonlarla düzenlenen proteolitik bir kaskad aktive ederek etki ederler. Sitozole salınan mitokondriyal sitokrom c, kaspazların aktivasyonuna katılır.

  • Apoptoz harici bir sinyalle tetiklenebilir

    Fosfatidilserin, sitozolik plazma zarında bulunan pozisyondan hücre dışı plazma zarının dışına çıkarak hareket eder ve makrofajlar göz önüne alındığında hücre üzerinde harici sinyal faktörüne sahip bir reseptör gibi oluşur ve sinyalin kendilerini konumlandırmasını durdurur. hücre, daha sonra onu birleştirir ve vücutlarında bozar.


Programlanmış hücre ölümüne yol açan ana nedenler

  • Oksidatif stres

    dış ortamdan gelen sinyalleme faktörlerinin (manyetik radyasyon, reaktif kimyasal bileşikler ve gazlar) neden olduğu.

  • Reaktif faktörler

    Ros gibi (O2'nin kısmi indirgenmesinin yüksek reaktif ürünleri, süperoksit * O-2, oksidatif fosforilasyonun küçük yan ürünü)

  • Viral enfeksiyonlar veya stres

    ısı şoku gibi


Apoptozun biyoenerjetik sinyal mekanizması

  • Sinyal, canlılarda enerji formundaki bilgidir

    metabolik döngüleri ve dolayısıyla maddeyi canlandırarak.

    Kimyasal-biyolojik evrim yoluyla hücre, karmaşık enerji süreçleriyle canlandırılan, maddenin, canlıların metabolik sistemlerini düzenleyerek ve işler hale getirerek enerji yoluyla dönüştürüldüğü kurucu bir plan geliştirmeyi başarmıştır. canlı varlıklarda, çalışması için bir enerji kaynağına ihtiyaç duyan bir iç düzen. Bu, çevreleyen Kozmosu canlandıran maddeden sağlanan ve sonra çıkartılan yeterli enerji mevcudiyetini garanti etmesi gereken termodinamik bir düzlemdir.

  • Canlı organizmada belirli bir düzen türünü sürdürmek

    Bu, onu maddenin bozulmasından sorumlu, kararlı bir duruma getirebilecek bir dengeden uzak tutar.


Apoptoz gerekli hale getirilir

  • DNA'daki hasar belirli bir düzeni tehlikeye attığında

    dinamik reaksiyon sırasından uzak duran sabit dinamik bir düzlemden oluşur

  • Yaşlılığa giden yol darmadağın oldu

    DNA'da sürekli bir mutasyon birikimi ile, daha sonra hastalık ve hücre yaşlanmasında istatistiksel olarak artış, DNA'da veya makromoleküllerin içinde biriken hatalar ve hasarlarla doğru orantılı, biyosentez ile düzenlenir.


Apoptoz ve iltihap

  • Apoptoz, geri dönüşü olmayan mutasyonları önlemenin etkili bir yoludur.

    toplanan ve sonraki hücre soylarına iletilen

  • Araşidonik asit, Endopeel'in önemli bir bileşenidir.

    ve bu, tüm moleküler bileşimin, apoptotik bir sürece yol açan bir doku yenilenmesini başlatan reaksiyonlar zincirini güçlendirecek şekilde manipüle edilir.

  • Endopeel, enerjik bir sürece gerekli ivmeyi verir

    Bu, hayatta kalma mekanizmasını ve ölüm faktörlerini daha seçici hale getirir. bir yandan hayatta kalma faktörleriyle birlikte seçici süreç, hücreyi organizmayı tehlikeye atabilecek mutasyonlardan kurtarma girişimini tetikler.Bu kurtarma girişimi belirli bir süre içinde işe yaramazsa , plazma zarının içinden fosfatidilserin dışa doğru kayar, kaspaz kaskadını tetikleyen sinyalleri yakalar, apoptoza doğru yönlendirilen hücrenin ömrünü sona erdirir.

  • Conclusion

    Apoptosis is an essential concept for slowing down the senescence process.

    As it is well described in the article "Journal of Advanced Research".The homeostasis processes between anti-inflammatory and inflammatory factors are directly linked to lifestyle,and therefore aging itself is also an accumulation of mutations.The disease that makes its way first is aging,the general structure suffers irreversible damage.The problem is precisely to arrive in time before these damages are irreversible.For this reason,apoptosis is an essential concept for slowing down the senescence process.

Hala sorularınız var mı?